Kalenderkavalkade

Kalenderkavalkade

Kalenderkavalkade – 25 år med DR-julekalendere

I 1987 havde DR sendt julekalendere i hele 25 år. Det blev fejret med Kalenderkavalkaden. DR viste hver eneste dag i december et helt afsnit fra en af de tidligere julekalendere. Afsnittet blev vist lige efter årets julekalender, som var en genudsendelse af Torvet fra 1981.

I Kalenderkavalkaden fik seerne blandt andet et gensyn DRs allerførste julekalender Historier fra hele verden, som blev sendt i 1962. Julekalenderen havde blandt andet dukker og kludeklip med historier om lande fra hele verden. DRs første julekalender bestod kun af 23 afsnit, så der blev ikke sendt julekalender juleaften. Det blev dog ændret året efter, hvor julekalenderen bestod af 24 afsnit, som vi også har i julekalendere i dag.

I julekalenderen Kender du decembervej fra 1967 mødte seerne Morten og hans to dukker Jakob og Ulla. Dukkerne møder Magnus Tagmus, da de er ude og lede efter en ny vogn til Mortens tog. I Kalenderkavalkaden fik DRs seere også et gensyn med julekalenderen Hos Ingrid og Lillebror fra 1971. Her tæller Ingrid og dukken Lillebror ned til jul, mens de klipper julepynt, bager julekager og fortæller historier.

Hyggelige julekalendere

I 1973 og 1974 sendte DR de hyggelige julekalendere Vinterbyøster og Jullerup Færgeby, der begge er spillet med dukker. De blev også vist i Kalenderkavalkaden. Vinterbyøster er en julekalender om familien Caramella fra Cirkus Caramella, der bor i stationsbyen Vinterbyøster hver december. Den spændende cirkusfamilie passer dog ikke lige ind i Vinterbyøster. I Jullerup Færgeby følger man børnene Anton, Kaja og Knud, som bor i fyrtårnet i færgebyen Jullerup Færgeby.

Kalenderkavalkaden vise også Julekalenderen Jul i Gammelby. Den blev for første gang sendt i 1979. Serien blev spillet med rigtige mennesker i stedet for dukker. Jul i Gammelby handler om en købmand i Gammelby, hvis fragtskib Haabet ikke er vendt hjem. Han aflyser julefesten, hvis Haabet ikke vender hjem, en det vil julenisserne og købmandens børn ikke tillade.

I 1984 sendte DR Nissebanden, som blev en stor seersucces. Senere fulgte Nissenbanden i Grønland og Nissernes Ø. I Nissebanden følger man nisserne Lunte, Gemyse, Pil, Skipper og Hr. Mortensen, der leder efter julemandens gode humør. Disse julekalendere var også en del af kalenderkavalkaden.

Kalenderkavalkaden i 1987 sluttede med et afsnit fra julekalenderen Jul på Slottet fra 1986. I Jul på Slottet kæmper kongen og prinsesse Miamaja for at betale kongerigets gæld, så der kan blive fred i kongeriget. I de 25 år DR havde sendt julekalendere, skete en stor udvikling. Julekalenderne gik fra at være med dukker til at have rigtige mennesker og storslåede kulisser.

DRs Kalenderkavalkade viste, hvor stort et fremskridt, der skete fra 1962 til 1987. I disse år skiftede julekalenderne fra primært at vise dukker til at vise mennesker og komplicerede teaterkulisser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *