Kender du Decembervej?

Kender du Decembervej?

Kender du Decembervej? Mød Magnus Tagmus

Julekalenderen Kender du Decembervej? blev DR’s første store julekalendersucces. Første gang julekalenderen blev sendt var tilbage i 1967. Allerede året efter i 1968 fulgte anden del i samme serie – nemlig julekalenderen Besøg Decembervej. Både i Kender du Decembervej? og Besøg på Decembervej har musen Magnus Tagmus som hovedperson. Det er især denne karakter, som efterfølgende har gjort, at de to julekalendere nærmest har opnået kultstatus herhjemme.

Det var i 1968 stadig forholdsvist nyt at producere børnejulekalendere i Danmark. Den første julekalender for børn, Historier fra hele verden, blev sendt på DR i 1962. Der var derfor ikke tale om store produktionsforhold, da Kender du Decembervej? med Magnus Tagmus blev optaget. Optagelserne foregik i et lille studie på Nørrebro i København. Til rådighed var kun ét enkelt kamera og to skuespillere. På grund af de beskedne forhold måtte der tages kreative metoder i brug. Blandt andet fandt en af dukkemestrene på at lave lokomotivrøg ud af røg fra cerutter. En rigtig skorsten var der nemlig ikke budget til. Løsningen med cerutterne resulterede blandt andet i en knap så indbydende lugt i produktionslokalerne.

Historien om Magnus Tagmus

På Decembervej bor Morten. Og på hans værelse er der fyldt med legesager. Om natten, når Morten lægger sig til at sove, vågner alt legetøjet. Det er Kong Bamselejse, der bestemmer på værelset over blandt andet Krudt Karl, Columbine og Pjerrot. I løbet af de første par afsnit af Kender du Decembervej? flytter også dukkerne Jakob og Ula ind på Mortens værelse. Ula er kommet helt fra Afrika. Også i Kender du Decembervej? er der altså fokus på u-lande. Dette var også tilfældet i flere af de foregående julekalenderproduktioner fra DR.

Mortens legetøj møder Magnus Tagmus oppe på taget, når de kører i tog rundt på husets tagrende. Hver nat tager Jakob og Ula på tur for at finde flere togvogne til Morten. De ved nemlig, at Morten ønsker sig endnu flere togvogne til sit lokomotiv. Det er på disse ture, at de møder Magnus Tagmus oppe på taget. Her er han altid i færd med at bygge eller ordne noget.

Genudsendelse i julekalenderen Hos Ingrid og Lillebror

I 1971 blev Kender du Decembervej? genudsendt i julekalenderen Hos Ingrid og Lillebror. Det var nemlig dette år, hvor Ingrid og Lillebror også fik deres egen julekalender. Aftenens afsnit startede altid hos Ingrid og Lillebror. Herefter blev dagens afsnit af Kender du Decembervej? med Magnus Tagmus sendt.

Bag Kender du Decembervej? står Thorkild Demuth som instruktør og Bob Goldenbaum som manuskriptforfatter. Det er Jørn Rose og Inge Ketti, som har lagt stemmer til dukkerne. Begge har før medvirket i børnejulekalendere produceret af DR. Erik Sørensen medvirkede i Kender du Decembervej? som dukkemager.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *