Børnenes Julekalender

Børnenes Julekalender

Børnenes Julekalender – en utraditionel kalender

I 1966 var årets julekalender på mange måder anderledes end de hidtidige år. I stedet for at bestå af 24 sammenhængende afsnit bestod julekalenderen nemlig af fire forskellige serier. Børnenes Julekalender hed julekalenderen i 1966, og den blev sendt på DR. Fra 1. til 6. december kunne børnene følge historien om Kaninen Langøre. 7. til 12. december blev serien Hvordan man opdrager sine forældre sendt. Fra 13. til 18. december omhandlede Børnenes Julekalender Det store træ. Og sidst, men ikke mindst kunne børnene fra 19. til 24. december følge Jul i Skovly.

Det var imidlertid ikke helt nyt, at afsnittene i julekalenderne på denne tid ikke havde direkte sammenhæng med hinanden. Flere af julekalenderne for børn i 1960’erne bestod nemlig af små separate historier. Tilmed var det ikke altid sådan, at julekalenderne overhovedet handlede om jul. Det nye ved Børnenes Julekalender i 1966 var, at julekalenderen bestod af fire forskellige serier á seks afsnit hver. På den måde kan man i 1966 tale om en utraditionel julekalender.

De fire fortællinger

I Kaninen Langøre, som blev sendt de første seks dage i december i 1966, møder vi Ole Langøre. Derudover er også pindsvinet Stikke og bolden Bum med i fortællingen om Kaninen Langøre. Historien handler om, at menneskene i hjemmet, hvor de tre venner bor, tager afsted på ferie. Dermed er Ole Langøre, Stikke og Bum nu alene hjemme. Det er Wagn Benneballe, som producerede Kaninen Langøre.

Efterfulgt af Kaninen Langøre kom serien Hvordan man opdrager sine forældre i Børnenes Julekalender. Det er uden tvivl denne serie af de fire, som har tiltrukket størst opmærksomhed og omtale efterfølgende. I serien fortæller trolden Laban om, hvordan børnene kan snyde og manipulere deres forældre. Egentlig er det drengen Dennis, som er hovedperson i serien. Trolden Laban lærer ham blot, hvordan han skal snyde sine forældre til at få sin vilje. Jannik Hastrup og Flemming Quist Møller står bag denne anden del i Børnenes Julekalender. De to er blandt andet kendte for at have stået bag ”Bennys Badekar”.

Det store træ, som efterfulgte Hvordan man opdrager sine forældre i Børnenes Julekalender, handler om en ormefamilie. Her møder børnene blandt andet de to frøkener Louise og Therese. Også generalen Hector Kock, Fru Putte, digteren Hippolyttes og en tyveknægt er med i serien. Det er Per Nielsen, Hanne Willumsen og Finn Bentzen, som står bag Det store træ i Børnenes Julekalender.

Først i den sidste serie, Jul i Skovly, bliver julen et tema i Børnenes Julekalender. Her er der nemlig nisser med i fortællingerne. Og julen havde været savnet i julekalenderen. I hvert fald at dømme ud fra de omtaler, som Børnenes Julekalender fra 1996 efterfølgende fik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *