Juleteatret

Juleteatret

Mød Kasper og Lisette i julekalenderen Juleteatret

Julekalenderen Juleteatret udspiller sig i et dukkemagerværksted. Hver aften, når dukkemageren forlader værkstedet, vågner alle dukkerne. På dukketeatrets scene fremfører de to dukker Kasper og Lisette forskellige kendte teaterstykker, mens dukkemageren er væk. De øvrige dukker, som også vækkes til live om natten, er tilskuere til Kasper og Lisettes optrædener.

Mange børn og voksne er allerede bekendte med de teaterstykker, som fremføres i Juleteatret. Blandt andet optræder Kasper og Lisette med den kendte fortælling Prinsessen på Ærten. Også dukkerne Bamse Blåtand, Hr. Kedelig Karl og Uglen hjælper Kasper og Lisette med forestillingerne. Flere steder i Kasper og Lisettes teaterstykker er inkorporeret satiriske elementer. De forestillinger, som bliver vist i Juleteatret, henvender sig derfor også på visse parametre til ældre børn og voksne. Det på trods af at julekalenderen først og fremmest er en produktion til børn.

Dukkeførerne bag Kasper og Lisette

Hovedpersonerne i Juleteatret, Kasper og Lisette, er som sagt to dukker, der vækkes til live om natten i værkstedet. Det er Bob Goldenbaum, som fører dukken Kasper i julekalenderen. Lisette føres af Hanne Willumsen. Begge debuterede som dukkeførere i Juleteatret i 1965. Før sin medvirken i Juleteatret arbejdede Bob Goldenbaum som regissør og Hanne Willumsen som skrædder. Selvom det var første gang, de to prøvede kræfter som dukkeførere, var skuespilverdenen altså ikke helt fremmed for dem.

Mens Bob Goldenbaum og Hanne Willumsen førte Kasper og Lisette på dukketeatrets scene, lagde Jørn Rose og Inge Ketti stemmer til dukkerne. Jørn Rose var dengang ikke helt ny på julekalender-scenen. Han havde nemlig også førhen medvirket i den første danskproducerede julekalender Historier fra hele verden, som udkom i 1962. Derudover lagde Jørn Rose stemme til figurer i julekalenderne Nisserne Tim og Tam (1963) samt Bonus og Minus (1964).

Fokus på forholdene i u-lande

I årene før 1965 havde der i alle de danskproducerede julekalendere været indslag fra forskellige u-lande. Her var Juleteatret ingen undtagelse. Også i 1965, da Juleteatret første gang blev sendt på DR, var der fokus på forholdene i forskellige u-lande. Til DR’s tv-julekalendere blev også fremstillet en trykt julekalender. Denne indtjente hvert år et overskud, som gik til velgørenhed i u-landene.

Bag Juleteatret står Thok Søndergaard som manuskriptforfatter. Thok Søndergaard står ligeledes bag manuskriptet til flere andre børnejulekalendere. Her tæller blandt andet Bonus og Minus, hvor Thok Søndergaard også inkorporerede forskellige indslag fra u-lande. Det er generelt et kendetegn for de første danskproducerede julekalendere, at de omhandler to forskellige historier. Både små historier om nisser, dukker og trolde hjemme i Danmark og historier fra fjerne lande rundt om i verden.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *