Bliver det en hvid jul i år?

Bliver det en hvid jul i år?

Mange danskere joker med, at de ikke har lyst til at døje med sne i løbet af året. Sne er smukt, men kan være irriterende, når du skal på arbejde, i skole og så videre. Mange danskere er dog vilde med sne i forbindelse med juleaften. Det kalder vi hvid jul, som du sikkert allerede ved. Nedenfor kigger vi på hvidjulsbarometeret for årets jul.

Hvad betyder hvid jul i Danmark?

TV2 holder øje med om at der kommer en hvid jul i år. Her vurderer de sandsynlighederne for at omkring 90 procent af Danmark vil være dækket med mindst én centimeter sne om eftermiddagen den 24. december.

Det skal naturligvis være køligt for at der overhovedet kan komme hvid jul. Derfor kigger eksperterne blandt andet på temperaturen. I begyndelsen af december måned har danskerne kunne nyde omkring 10 graders varme. Mens få personer klager over temperaturen, kan det betyde at der måske ikke kommer hvid jul 2021.

Men det kan naturligvis variere alt efter hvor du er i landet. Faktisk kan du spille på hvorvidt du tro der kommer mindst én centimeter sne målt på jorden i bestemte steder i Danmark. Her kan du spille på ja eller nej, og odds er temmelig høje. Kigger vi på bookmakernes forudsigelser, tror de mest på hvid jul i Holstebro og Aalborg, som er den mest nordlige del af Danmark.

Du kan naturligvis også spille på, om du tror der kommer til at være hvid jul i hele Danmark. Her kræver det mindst én centimeter snefald målt på tværs af Danmark, og der er ikke overraskende højere odds, da det kræver en del mere sammenlignet med hvid jul i enkelte regioner.

Kun hvid jul ni gange i de sidste 100 år

Måske husker du, at du har oplevet en hvid jul. Det kan også være, at du endnu ikke har været så heldig. Siden 1900 har der kun været en hvid jul med sne i mere end halvfems procent af Danmark ni gange. Det skete i 1915, 1923, 1938, 1956, 1969, 1981, 1995 og derefter to gange i træk i 2009 og 2010. Derfor er det altså 10-11 år siden at der sidst var hvid jul.

Men blot fordi at det er et stykke tid siden, er det naturligvis ikke usandsynligt. Der gik 14 år mellem hvid jul i 1981 og 1995. Derefter skete det to gange i træk mellem 2009 og 2010. Derfor er det svært at forudsige, for hvem kan egentligt forudsige vejret? Det er ikke til at regne med!

Spørger du eksperterne hos TV2 er der 10 procents sandsynlighed for en hvid jul i hele Danmark. Fra omkring den 18. december forventes der koldere temperaturer. Faktisk er der prognoser om en luftmasse, som er køligere end normalt, der vil ramme en stor del af Europa nogle få dage jul. Den forventes også at ville ramme Danmark.

Forbered dig på den hvide jul

Drømmer du om hvid jul? Sørg for at være godt forberedt med den rette beklædning, vinterdæk på din bil og ekstra mad som pasta, ris og lignende, hvis du ikke har mulighed for at komme ud og handle.