Bonus og Minus

Bonus og Minus

Bonus og Minus – Mød to nysgerrige trolde

Kom med til nisseeksamen sammen med Bonus og Minus. I julekalenderen af samme navn skal de to trolde sammen forberede sig til den store nisseeksamen. Nisseeksamenen bliver afholdt den 24. december. Her vil Bonus og Minus få deres huer, hvis de består eksamen. Heldigvis har de deres lærer Feline, som hver dag underviser de to trolde. Dog kan Feline til tider godt være en smule skrap over for de to trolde. Det er der nu heller ikke noget at sige til. Begge trolde finder nemlig ofte på at lave unoder, mens Feline forsøger at undervise dem.

For at bestå nisseeksamen skal Bonus og Minis lære alfabetet. Det er vigtigt, at troldene når at lære hele alfabetet inden juleaften, hvor de skal op til nisseeksamen. Troldene bærer sig ad ved at lære ét bogstav om dagen. Sommetider skal Bonus og Minus også lære hele to nye bogstaver på en dag. Børnene, som kigger med bag tv-skærmene, lærer altså også stille og roligt alfabetet gennem december måned. Det er generelt kendetegnende for de børnejulekalendere, som kom frem i 1960’erne, at de havde et lærende element.

De første danske julekalendere

Julekalenderen Bonus og Mille hører til blandt nogle af de første danskproducerede julekalendere. Det er Danmarks Radio, som står bag produktionen. Første gang, Bonus og Mille blev sendt på dansk tv, var tilbage i 1964. Forud for denne julekalender var der blot blevet produceret to andre julekalendere. Her er tale om Historier fra hele verden og Nisserne Tim og Tam. Disse er fra henholdsvis 1962 og 1963. Det var altså i 1964, da Bonus og Minus første gang blev sendt, stadig forholdsvist at lave tv-julekalendere. Børnene havde hidtil blot været bekendt med julekalendere i trykt form med låger, der hver dag måtte åbnes.

Bonus og Minus har flere fællestræk med Historier fra hele verden og Nisserne Tim og Tam. Julekalenderen fra 1964 omhandler nemlig ikke kun det, der sker herhjemme i Danmark i december. Det er nemlig også et tema, hvordan børn har det i fremmede lande. Bonus og Minus-julekalenderen er delt ind i to dele. I første afsnit fortælles om, hvordan nødhjælpsorganisationen Røde Kors arbejder i forskellige lande. Først i andet afsnit af julekalenderen følger vi troldene Bonus og Minus og deres vej mod nisseeksamen.

Medvirkende i Bonus og Minus

På samme måde som at børnejulekalenderne indholdsmæssigt har flere fællestræk i begyndelsen af 1960’erne, går nogle af de medvirkende også igen i flere julekalendere. Blandt andet medvirker Jørn Rose i Historier fra hele verden, Nisserne Tim og Tam samt i Bonus og Minus. Derudover er Klaus Nielsen og Inger Rauf med, mens Thok Søndergaard står bag manuskriptet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *