De to i Ledvogterhuset

De to i Ledvogterhuset

De to i Ledvogterhuset – DR-julekalender fra 1969

I 1969 sendte DR sin første julekalenderproduktion med rigtige skuespillere i hovedrollerne. Førhen havde karaktererne i de danskproducerede julekalendere primært været dukker og bamser. I De to i Ledvogterhuset spiller Jens Okking ledvogteren Jens, mens Anne Marie Helger spiller Rie, ledvogterens hustru. I husholdningen var desuden rigtige, levende dyr. Det var også nyt i julekalenderproduktionerne på dette tidspunkt. Jens og Ries husholdning består blandt andet af en høne, et marsvin, en gedebuk og en hundehvalp. Thorkild Demuth har instrueret De to i Ledvogterhuset. Manuskriptet er skrevet af Henning Ipsen og Thorkild Demuth.

Der er blot produceret én julekalender af De to i Ledvogterhuset. Dog optrådte Jens Okking og Anne Marie Helger igen i de to roller Jens og Rie i 1971. Det skete i julekalenderen Hos Ingrid og Lillebror, der første gang blev sendt på DR i 1971. D. 24. december var alle karaktererne fra de tidligere års børnejulekalendere nemlig inviteret ind Hos Ingrid og Lillebror.

Fortællingen i De to i Ledvogterhuset

I Ledvogterhuset går dagene i december blandt andet med, at Jens arbejder på at få sin bil repareret. Imens er Rie i gang med at strikke en julegave til Jens. Hver dag fortæller enten Jens eller Rie en historie. Denne historie knyttede sig altid til den samme historie, som om morgenen var blevet sendt i radioen. Alle de små historier er skrevet af Henning Ipsen.

Som med flere af de andre børnejulekalendere i 1960’erne er der ikke tale om et egentligt plot i De to i Ledvogterhuset. I stedet består julekalenderen altså af flere mindre historier. Dog følger vi gennem hele december, at Jens reparerer sin bil, og Rie strikker en julegave til Jens. Men en mere sammenhængende fortælling er der altså ikke tale om i De to i Ledvogterhuset.

”Goddag, goddag, tag hatten af”

I parret Jens og Ries husholdning bor også en talende papegøje. Hver dag siger papegøjen ”Goddag, goddag, tag hatten af” som hilsen til Rie og Jens. Denne hilsen blev tilbage i 1969, hvor De to i Ledvogterhuset blev sendt, en velkendt sætning. Gennem hele december blev papegøjens hilsen nemlig brugt som replik over hele landet.

Papegøjens gentagelse var ikke tilfældigt bestemt fra instruktørens side. Thorkild Demuth har nemlig udtalt, at man hvert år forsøgte at finde på letgenkendelige gentagelser, som børnene kunne huske. Dette princip gjorde sig blandt andet også gældende i julekalenderen Kender du Decembervej?. Når toget hver dag kørte afsted i julekalenderen fra 1967, råbte Kong Bamselejse ”Op med døøren – i med døøren”. Denne catchphrase forbandt mange senere hen med julen i netop 1967, på samme måde som ”Goddag, goddag, tag hatten af” knyttede sig til december måned i 1969 og julekalenderen De to i Ledvogterhuset.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *