Steno og Stilling

Steno og Stilling

Torben Steno og Kenn André Stilling lægger navn til julekalenderen Steno og Stilling, der udkom på DR2 i 2010. Førstnævnte er journalist og sidstnævnte er kunstner. Sammen giver de seerne et historisk indblik i 24 afsnit. Rundt omkring i hele landet står der intet mindre end 11.000 monumenter og mindesmærker. Det er dem, fortællingen er centreret omkring og derfor er mest til det voksne publikum.

Det er de færreste, der kender til alle de smukke monumenter, der befinder sig i Danmark. Dem bliver vi gjort klogere på Steno og Stilling, som fortælles af de to historieinteresserede værter ved samme navn. Hvilken relevans, de rent faktisk har, er udgangspunktet. Og vi får i den grad et indblik i, hvad de hver især står for. Nogle er mindesmærker for kendte danskere, mens andre er mere ukendte. Alle har haft en større eller mindre betydning for land, som det står i dag. Mange af dem har faktisk stor betydning for os, hvilke blandt andet stammer fra krige.

I Steno og Stilling tager de to værter os med på en rejse rundt i landet. De ser relativt konservative ud og er begge midaldrende skikkelser. Deres evne til at formidle og inddrage seerne fejler intet, hvorfor de lykkedes så godt med Steno og Stilling. Når vi når frem til d. 24. december, taler Steno og Stilling om, hvilket monument der kan være det næste. Er du til historie om Danmark, er det bestemt en julekalender, der er værd at se eller få et gensyn.

Bag om fortællerne

Begynder vi hos journalisten Torben Steno, er han en særdeles erfaren fortæller og skribent. Han er fra 1959 og har arbejdet som studievært, musiker og foredragsholder. Han er blandt andet kendt for at have medvirkende i Mik Schacks “Hjemmeservice”. Herudover har Torben Steno fra Steno og Stilling også været vært på et historisk program om det tidligere Østtyskland.

Går vi til kunstneren Kenn André Stilling, får vi en måske ukendt billedkunstner frem. Han er fra 1945, har været forfatter og er uddannet på Kunstakademiet. Han har deltaget meget i det dansk kulturliv og brænder for at formidle historie. Såvel også på sit kanvas. Tilsammen udgør de en glimrende duo, som formår at skabe en god fortælling om de danske monumenter og mindesmærker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *