Fru Pigalopp og juleposten

Fru Pigalopp og juleposten

DR’s mest primitive julekalender

Julekalenderen ’Fru Pigalopp og juleposten’ er en af de mest primitive julekalendere, som DR har produceret. Julekalenderen blev sendt på DR i 1978. Det særlige ved denne julekalender er nemlig, at den udelukkende består af tegninger. Tegningerne er statiske, men de udskiftes løbende efter nogle sekunder. Mens seerne præsenteres for de nye tegninger, kan de lytte til den folkekære skuespiller, Ove Sprogø, oplæse fortællingen. Foruden at lytte til Sprogøs fortællerstemme, kunne seerne undervejs i julekalenderen høre sange sunget af Sprogø.

Historien i julekalenderen er oprindeligt fra en norsk børnebog med titlen ’Posten skal frem til jul, fru Pigalopp’. Forfatteren til til bogen og dermed også manuskriptet til julekalenderen er norske Bjørn Rønningen. Bjørn Rønningen har ligeledes skrevet og komponeret sange og musik til julekalenderen, mens tegneren Vivian Zahl Olsen har stået for julekalenderens visuelle del. Den danske oversættelse af den norske fortælling blev foretaget af filmfotografen Valdemar Christensen og Asger Pedersen.

Fru Pigalopp i Tusinddørshuset

I det store hus med navnet ’Tusinddørshuset’ bor fru Pigalopp. Når seerne så hende på tegningerne, blev de præsenteret for en livlig, ældre og kraftig dame. Fru Pigalopp bor alene, og hun får blandt andet sin tid til at gå med madlavning, male billeder og lave sjov med børnene, som ofte besøger hende. Der er dog noget, der ærgrer fru Pigalopp. Sidste år til jul, forsvandt alle hendes julekort i postsorteringen. Hun beslutter sig derfor for at hjælpe postermesteren i byen, Pakke. Hun bliver Pakkes juleassistance og bygger sin Harley-Davidson om til en postcykel. Fru Pigalopp er en snaksalig dame, og hun siger ikke nej til en sludder med de folk, hun møder på sin vej. Dette nedsænker hastigheden af posten betydeligt, og postmester Pakke må endnu en gang sande, at årets julepost ikke kommer ud til tiden.

Et tegn på udviklingen af danske julekalendere

DR har aldrig valgt at genudsende Fru Pigalopp og juleposten, og julekalenderen er derfor kun blevet vist én gang på dansk tv. Dog blev hele julekalenderen klippet, og genudgivet som en historie med titlen ’Fru Pigalopp og post-Harley’ på en grammofonplade af én times varighed. Fru Pigalopp og juleposten er et glimrende eksempel på, hvor meget danske julekalendere har ændret sig gennem tiden. DR producerede tidligere julekalendere med dukker, da det både var billigt og nemt. Ikke desto mindre må julekalenderen være den billigste og mest primitive julekalender til dato, og vi vil næppe støde på en julekalender i moderne tid med højtlæsning og faste billeder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *