Jul og grønne skove

Jul og grønne skove

Jul og grønne skove – Julekalender mødt af kritik

Da Familien Danmark i 1980 skulle sætte sig til rette i sofaen i december og tænde for fjernsynet for at se julekalender, var det ’Jul og grønne skove’, der kom frem på tv-skærmen. Julekalenderen blev mødt af en storm af kritik og er sidenhen blevet betragtet som den dårligste julekalender i dansk julekalenderhistorie. Kritikken bundede blandt andet i, at den var mærkelig, uhyggelig, og at den ikke spredte julestemning – nærmere det omvendte. Mogens Vemmer, der på daværende tidspunkt var chef i DR’s B&U-afdeling, har efterfølgende udtalt, at Jul og grønne skove var ’en nødløsning’. Den blev nemlig først planlagt i august, og dermed ventede julemåneden kun fire måneder forude. Årsagen til den korte varsel og forhastede produktion var, at en aftale med Svend Kragh-Jacobsen og Preben Kaas om en julekalender blev trukket tilbage.

Jul og grønne skove, Poul og Nulle i hullet eller Hullet i jorden?

For at have en dansk julekalender valgte DR i stedet at trække Poul (Poul Nesgaard) og Nulle (Elith Nykjær Jørgensen) ind, som i forvejen var kendt fra ’Undgomsredaktionen’. De fik til opgave at lave en rammefortælling til julekalenderen om Mumitroldene. Hvorfor blev seerne også vist klip fra Mumidalen. I Jul og grønne skove bærer Nulle titlen som julemandsekspert, mens Poul som journalist vil have et interview med den rigtige julemand. Mens de leder efter julemanden, falder Poul og Nulle ned i et hul, som de ikke kan komme op fra. Da handlingen netop udspiller sig her, omtales julekalenderen også ’Poul og Nulle i hullet’ og ’Hullet i jorden’. Der er altså tale om en julekalender, der kan prale med at have hele tre navne.

Julekalender direkte fra hulen i hullet

Nede fra hullet sendte Poul og Nulle med deres medbragte kuglekamera direkte tv til hele Danmark. Hvert afsnit af Jul og grønne skove blev derfor også optaget samme dag, som det skulle vises på tv. Seerne kunne sende breve til Poul og Nulle, og blandt de mange seerbreve trak Poul og Nulle lod om de ’sjældne jordfund’. Foruden oplæsning af seerbreve, optrådte en hulemand, hekse og tohovedet orm i julekalenderen – alt sammen ’mærkelige’ ting, som ikke var populært blandt seerne. Derudover optrådte en række andre karakterer i Jul og grønne skove, som vakte opsigt. Blandt andre medvirkende i Jul og grønne skove er Allan Olsen som kabellægger, Jessie Rindom som Fru Kaisen. Flemming Quist Møller spiller professor Svantevit, og Christian Sivert spiller Svantevits assistent.

Selvom Jul og grønne skove ikke just blev en succes, blev den i 2007 genopført på Det Kongelige Teater. Her spillede Nikolai Kopernikus Poul, mens Benjamin Boe Rasmussen indtog rollen som Nulle.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *