Hallo, det er jul

Køb Hallo, Det Er Jul på DVD her

Hallo, det er jul

Hallo, det er jul – læs mere om familiejulekalenderen her

DR-julekalenderen Hallo, det er jul blev sendt i 1995. Julekalenderen er en viderebygning af DR-julekalenderen Jul i Gammelby, der var et stort hit blandt seerne. Hallo, det er jul foregår 70 år efter Jul i Gammelby, umiddelbart efter Anden Verdenskrig. Industrialiseringen er for alvor begyndt i Gammelby, og det betyder forandring for folk i byen. Byen har nu både en jernbanestation, en postbutik, et avistrykkeri, et elværk og en telefoncentral med 25 abonnenter. Beboerne i Gammelby diskuterer også moderne emner såsom kvindefrigørelse og demokrati.

I Hallo, det er jul møder man kapitalisten Baron von Gullash. Da han ankommer til Gammelby, svirrer rygterne. Hvad vil han i Gammelby? Baron von Gullash overtager snart træskomagerens værksted. Her vil han modernisere ved at indføre et samlebånd. Byen har allerede en træskomager, så kan han overleve, hvis Baron von Gullash skaber en fabrik? Baronen anskaffer sig hele tiden nye moderne apparater, der undrer byen beboere. Han skaffer blandt andet en grammofon, WC med træk-og-slip og et elektrisk rengøringsapparat.

Hovedpersonen i julekalenderen er Lise Jensen, der er træskomagerens datter. Hun bliver særligt påvirket af hendes fars kamp for at tjene penge, efter Baron von Gullash’ ankomst til Gammelby.

En gammeldags julekalender

I Hallo, det er jul møder man også Amalie Nielsen, der er centralmutter. Hun lytter til alle byens samtaler, så hun ved altid, hvad der sker i byen. Byens to nisser, Mette og Mikkel, er ikke vilde med industrialiseringens forandringer. Mette og Mikkel bryder sig især ikke om, at Baron von Gullash bruger sin magt til at ramme hårdtarbejdende håndværkere. Nisserne blander sig derfor i baronens moderniseringsplaner. Byens børn kæmper mod baronen ved at holde et protestmøde. De voksne i byen mister også langsomt tålmodigheden med Baron von Gullash.

Hallo, det er jul foregår i 1920erne. Hallo, det er jul er optaget i friluftsmuset Den Gamle By i Aarhus. Julekalenderen er aldrig blevet genudsendt. Hvert afsnit af Hallo, det er jul starter med, at Søren Ryge fortæller en historie om perioden, julekalenderen foregår i. Historierne har alle en betydning for Søren Ryges egen barndom.

Birgit Sadolin spiller centralmutter Amalie Nielsen, og Anders Peter Bro spiller reporteren Jakob Laursen. Peter Reichhardt spiller sætternissen Mikkel og Gunvor Reynberg spiller telefonnissen Mette. Jarl Forsman spiller fabriksejeren og kapitalisten Baron von Gullash. Henrik Weel spiller træskomageren Lars Jensen, og Marie Sjøgreen Hviid spiller hans datter, Lise Jensen.

 

Køb Hallo, Det Er Jul på DVD her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *